Proizvodi

Med

Med predstavlja izvanredno složenu smjesu raznolikih ljekovitih tvari no njegov sastav unatoč razvijenoj znanosti, još uvijek nije u potpunosti razjašnjen i nemoguće ga je stvoriti industrijskim postupcima. Sigurno je da med sadrži gotovo sve elemente koji su značajni za ljudski organizam. Njegova ljekovita svojstva poznata su već dugo vremena, a ovisna su od koje medonosne biljke potiče med. U medicinskoj terapiji eksperimentira se o djelotvornosti pojedinih vrsta meda.
Med dijelimo s obzirom na podrijetlo, na cvjetni med i medljikovac. Med kristalizira. S obzirom na to da je prezasićena otopina glukoze, spontano prelazi u stanje ravnoteže i to upravo kristalizacijom suvišne glukoze. Voda u medu kreće se od 15-23%. Zbog hidroskonosti meda, količina vode je promjenjiva pri čuvanju, što ovisi o količini vlage u zraku.

Propolis

Propolis je ljepljiva smolasta tvar koju pčele sakupljaju s lišća ili cvjetnih pupova biljaka. Malene pukotine u košnici, otvore i prolaze pčele zatvaraju propolisom,ali njime i dezinficiraju unutrašnjost košnice i stanica u saću gdje matica polaže jajašca. Propolis kao prirodni antiseptik i bakteriostatik aktivno djeluje protiv patogenih bakterija i gljivica u košnici. Za čovjeka ima vrijednost kao sirovina za pravljenje domaćih lijekova za ogrebotine,grlobolju i druge smetnje ili oštećenja (rane),a najnovijim istraživanjima dokazano je djelotvoran u borbi protiv karcinoma dojke. Propolis nazivamo i lijekom 21.stoljeća.

Cvjetni prah – Pelud – Pollen

Pelud su muške spolne stanice koje služe za razmnožavanje biljnih vrsta. U peludu se nalaze genetska svojstva biljke i sadrži sve hranjive tvari za stvaranje i razvoj novog života. Pčele sakupljaju peludna zrnca s cvjetova biljaka te mu dodaju nektar i tvari svojih žlijezda. Prosječna pčelinja zajednica godišnje za svoj rast i razvoj unese i potroši 30-50 kg peluda.

Pelud ili cvjetni prah sadrži; bjelančevine, šećere, vitamine, minerale, enzime, biljne hormone, eterična ulja, vodu… Ovo bogatstvo hranjivih tvari nije pronađeno niti u jednom drugom prehrambenom proizvodu, pa pelud predstavlja riznicu hranjivih i ljekovitih elemenata važnih za čovjekovu prehranu i zdravlje. Koristi se u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji.

Vosak

Vosak proizvode mlade pčele u svojim žlijezdama za vosak. Pčele ga koriste za izgradnju unutrašnjosti košnice, odnosno izgradnju saća za pohranjivanje meda,peluda te odgajanje legla. Vosak je posebno važan u pčelarstvu i osnovni je repromaterijal bez kojeg je teško formirati košnicu. Pčelari tope vosak (medni poklopci,okviri) i mijenjaju ga za satne osnove,te tako dobivaju osnovu za okvire koji čine unutrašnjost košnice. Točka topljenja voska kreće se od 54 – 66 °C. Po boji vosak je žut, u svim nijansama od svijetložute do tamnožute. Vosak koristimo u kozmetičkoj industriji kao sirovinu za proizvodnju mnogih proizvoda te u farmaciji. Od voska izrađujemo svijeće i ostale ukrasne predmete, a upotrebljava se i u mnogim drugim industrijama ( kožarska, prehrambena, tekstilna, elektro industrija i ostale).

proizvodi-vosak-02

Matična mliječ

Matična mliječ stvara se u mliječnoj žlijezdi pčela radilica,a proizvode je isključivo mlade pčele i to u prvih 14 dana života.

Gusta je tvar poput vrhnja i kiselkasto – trpkog okusa. Matična mliječ izuzetno je bogatog sastava (bjelančevine,masti,ugljikohidrati,mineralne tvari). Bjelančevine u mliječi sastoje se od 20 aminokiselina, a sadrži i čitav spektar vitamina te ima baktericidna svojstva.

Zajedno s medom i peludom, matična mliječ koristi se kao živežna namirnica. Proizvodnja i skladištenje su zahtjevni postupci, a najbolje se čuva liofilizacijom.

Pčelinji otrov – Apitoksin

Pčelinji otrov je izlučevina žalčanog sustava pčele, a osnovna mu je biološka namjena štititi pčelinju zajednicu od neprijatelja. Pčela radilica ima vrlo složen žalčani sustav, smješten u zatku trbuha. Sastoji se od žalčanih lukova, dva nožića, tri para hitinskih pločica (duguljastih, trokutnih, kvadratnih), i dvije otrovne žlijezde (“velike”, kisele; “male”, alkalne). Pčelinji otrov ( apitoksin) je gorka, bezbojna tekućina.
Jednim ubodom u kožu čovjeka pčela unese oko 0,1 mg svojeg otrova. Apitoksin je po svojim sastavnicama sličan zmijskom otrovu. Oko 1% ljudske populacije je alergično na apitoksin. Sakuplja se pomoću uređaja koji nazivamo Sakupljač pčelinjeg otrova. Upotrebljava se u farmaceutskoj industriji, a istraživanja pokazuju vrlo dobre rezultate i učinke pčelinjeg otrova u liječenju ljudi.
PČELINJI OTROV KORISTI SE U OBLIKU PRAŠKA KOJI SE ČUVA U HERMETIČKI ZATVORENIM STAKLENIM POSUDAMA NA -20 °C.