O nama

Pčelarska udruga Cvijet – Garešnica, djeluje kao gradska udruga za pčelare, ekologe, uzgajivače medonosnog, ljekovitog i aromatskog bilja te ljubitelje prirode. Osnivanjem udruge 19. veljače 2005. godine u Garešnici naš grad dobio organizaciju kakve u Garešnici nije bilo još od kraja 80-tih godina, točnije od 1989. Prilikom osnivanja PU Cvijet udruga je imala 21 člana, a pčelarstvo na našem području je bilo slabo razvijeno i nije postajao značajniji interes za ovu granu poljoprivredne proizvodnje.

2006. godine od Grada Garešnice dobivamo na korištenje prostor u Kolodvorskoj 2, zgrada starog kina, i to prostor u izuzetno lošem stanju u koji smo kroz nekoliko godina uložili više od 20.000,00 kuna da ga uredimo i opremimo. Danas je to jedan uređen i opremljen poslovni prostor u kojem se odvijaju mnoge aktivnosti (sastanci, predavanja, prezentacije, press konferencije, slušaonice, posudba časopisa i knjiga struke i ostalo), a koriste ga PU Cvijet i Udruga nezavisne civilne akcije – Unca. Tijekom mjeseca kroz ovaj naš prostor prođe i 50-tak ljudi.

Skupština udruge 2008. godine je usvojila radni Plan pod nazivom “Razvoj pčelarstva garešničkog kraja 2008.-2013.” I ovim operativnim planom udareni su temelji razvoja pčelarstva u našem kraju. Već do kraja 2011. broj pčelara povećao se na 70 registriranih u evidenciji, a procjenjujemo da je još 20-tak izvan evidencije (hobisti s manje od 10 košnica). Naš operativni 5-godišnji program uz pčelarstvo predviđa i aktivnosti na ostalim poljima poljoprivredne proizvodnje i gospodarstva, pa smo tako tijekom 2009, 2010 i 2011. okupili i nekoliko proizvođača aromatskog i ljekovitog bilja, te sadnica medonosnog bilja, ali i ljubitelje prirode i čistog čovjekovog okoliša.

Najveći Projekt i rezultat udruge je i pokretanje,organizacija i realizacija manifestacije Garešnički sajam, koji danas ima svoj status među sajmovima u RH i spada u specijalizirane sajmove. Naš Garešnički sajam, originalan je sajam isključivo Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, kao temelja hrvatske poljoprivrede. Posebnim doprinosom volonterskog rada i mnogim uštedama, ovaj sajam jedan je od specifičnih manifestacija u zemlji, a svojim izlagačima uz gratis izložbeno-prodajna mjesta nudi i niz drugih pogodnosti

Uz projekt Garešničkog sajma udruga Cvijet organizira i provodi Edukacije – Škola s upisom u radnu knjižicu za zvanje pčelar.

Prva garešnička pčelarska škola održana je 2010. godine, a uspješno je završilo 33 polaznika, s područja 3. županije.

Drugu garešničku pčelarsku školu pohađa 21 polaznik s područja 4. županije, a provodi ju Učilište “Apis” V. Gorica.

Uz navedene aktivnosti PU Cvijet sudjeluje u mnogim događanjima i svojim radom daje doprinos društvenom i gospodarskom životu naše sredine. U znak zahvalnosti i podrške od Grada Garešnice 2011. godine dobili smo Povelju grada, a dobitnici smo i mnogih Zahvalnica i Priznanja od raznih organizacija i institucija.
Sve aktivnosti,planove,rezultate i zanimljivosti, pratite na našoj stranici www.pu-cvijet.hr