Proizvodi

Općenito o pčelinjim proizvodima.

1. MED

Med predstavlja izvanredno složenu smjesu raznolikih ljekovitih tvari no njegov sastav unatoč razvijenoj znanosti, još uvijek nije u potpunosti razjašnjen i nemoguće ga je stvoriti industrijskim postupcima. Sigurno je da med sadrži gotovo sve elemente koji su značajni za ljudski organizam. Njegova ljekovita svojstva poznata su već dugo vremena ,a ovisna su od koje medonosne biljke potiče med. U medicinskoj terapiji eksperimentira se o djelotvornosti pojedinih vrsta meda.
Med dijelimo s obzirom na podrijetlo, na cvjetni med i medljikovac. Med kristalizira. Obzirom da je prezasićena otopina glukoze, spontano prelazi u stanje ravnoteže i to upravo kristalizacijom suvišne glukoze. Voda u medu kreće se od 15-23%. Zbog hidroskonosti meda, količina vode je promjenjiva pri čuvanju, što ovisi o količini vlage u zraku.

2. PROPOLIS

Propolis je ljepljiva smolasta tvar koju pčele sakupljaju sa lišća ili cvjetnih pupova biljaka. Malene pukotine u košnici, otvore i prolaze pčele zatvaraju propolisom,ali njime i dezificiraju unutrašnjost košnice i stanica u saću gdje matica polaže jajašca. Prpoplis kao prirodni antiseptik i bakteriostatik aktivno djeluje protiv patogenih bakterija i gljivica u košnici. Za čovjeka ima vrijednost kao sirovina za pravljenje domaćih lijekova za ogrebotine,grlobolju i druge smetnje ili oštećenja (rane),a najnovijim istraživanjima dokazano je djelotvoran u borbi protiv karcinoma dojke. Propolis nazivamo i lijekom 21.stoljeća.

3. CVJETNI PRAH – PELUD – POLLEN

Pelud su muške spolne stanice koje služe za razmnožavanje biljnih vrsta. U peludu se nalaze genetska svojstva biljke, i sadrži sve hranjive tvari za stvaranje i razvoj novog života. Pčele sakupljaju peludna zrnca sa cvjetova biljaka te mu dodaju nektar i tvari svojih žlijezda. Prosječna pčelinja zajednica godišnje za svoj rast i razvoj unese i potroši 30-50 kg peluda. Pelud ili cvjetni prah sadrži; bjelančevine,šećere,vitamine,minerale,enzime,biljne hormone,eterična ulja,vodu… Ovo bogatstvo hranjivih tvari nije pronađeno niti u jednom drugom prehrambenom proizvodu, pa pelud predstavlja riznicu hranjivih i ljekovitih elemenata važnih za čovjekovu prehranu i zdravlje. Koristi se u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji.

4. VOSAK

Vosak proizvode mlade pčele u svojim žlijezdama za vosak. Pčele ga koriste za izgradnju unutrašnjosti košnice, odnosno izgradnju saća za pohranjivanje meda,peluda te odgajanje legla. Vosak je posebno važan u pčelarstvu i osnovni je repromaterijal bez kojeg je teško formirati košnicu. Pčelari tope vosak (medni poklopci,okviri) i mijenjaju ga za satne osnove,te tako dobivaju osnovu za okvire koji čine unutrašnjost košnice. Točka topljenja voska kreće se od 54 – 66C. Po boji vosak je žut, u svim nijansama od svijetložute do tamnožute. Vosak koristimo u kozmetičkoj industriji kao sirovinu za proizvodnju mnogih proizvoda te u farmaciji. Od voska izrađujemo svijeće i ostale ukrasne predmete, a upotrebljava se i u mnogim drugim industrijama ( kožarska, prehrambena, tekstilna, elektro industrija i ostale).

5. MATIČNA MLIJEČ

Matična mliječ stvara se u mliječnoj žlijezdi pčela radilica,a proizvode je isključivo mlade pčele i to u prvih 14 dana života.

Gusta je tvar poput vrhnja i kiselkasto – trpkog okusa. Matična mliječ izuzetno je bogatog sastava (bjelančevine,masti,ugljikohidrati,mineralne tvari). Bjelančevine u mliječi sastoje se od 20 aminokiselina, a sadrži i čitav spektar vitamina te ima bakteriocidna svojstva.

Zajedno sa medom i peludom, matična mliječ koristi se kao živežna namirnica. Proizvodnja i skladištenje su zahtjevni postupci, a najbolje se čuva liofilizacijom.

6. PČELINJI OTROV – APITOKSIN

Pčelinji otrov je izlučevina žalčanog sustava pčele, a osnovna mu je biološka namjena štititi pčelinju zajednicu od neprijatelja. Pčela radilica ima vrlo složen žalčani sustav, smješten u zatku trbuha. Sastoji se od žalčanih lukova, dva nožića, tri para hitinskih pločica (duguljastih, trokutnih, kvadratnih), i dvije otrovne žlijezde (“velike”, kisele; “male”, alkalne).
Pčelinji otrov( apitoksin) je gorka, bezbojna tekućina.
Jednim ubodom u kožu čovjeka pčela unese oko 0,1 mg svojeg otrova.
Apitoksin je po svojim sastavnicama sličan zmijskom otrovu .
Oko 1% ljudske populacije je alergično na apitoksin.
Sakuplja se pomoću uređaja koji nazivamo Sakupljač pčelinjeg otrova.
Upotrebljava se u farmaceutskoj industriji, a istraživanja pokazuju vrlo dobre rezultate i učinke pčelinjeg otrova u liječenju ljudi.
PČELINJI OTROV KORISTI SE U OBLIKU PRAŠKA KOJI SE ČUVA U HERMETIČKI ZATVORENIM STAKLENIM POSUDAMA NA -20 stupnjeva C.

www.pu-cvijet.hr

Komentiranje zabranjeno.


Hit Counter provided by Sign Holders