CVIJET

Pčelarska udruga Cvijet – Garešnica, djeluje kao gradska udruga za pčelare,ekologe,uzgajivače medonosnog,ljekovitog i aromatskog bilja te ljubitelje prirode. Osnivanjem udruge 19.veljače 2005.godine u Garešnici naš grad dobio organizaciju kakve u Garešnici nije bilo još od kraja 80-tih godina, točnije od 1989. Prilikom osnivanja PU Cvijet udruga je imala 21 člana,a pčelarstvo na našem području je bilo slabo razvijeno i nije postajao značajniji interes za ovu granu poljoprivredne proizvodnje.

2006.godine od Grada Garešnice dobivamo na korištenje prostor u Kolodvorskoj 2,zgrada starog kina, i to prostor u izuzetno lošem stanju u koji smo kroz nekoliko godina uložili više od 20.000,00 kuna da ga uredimo i opremimo. Danas je to jedan uređen i opremljen poslovni prostor u kojem se odvijaju mnoge aktivnosti (sastanci,predavanja,prezentacije,press konferencije,slušaonice,posudba časopisa i knjiga struke i ostalo), a koriste ga PU Cvijet i Udruga nezavisne civilne akcije – Unca. Tijekom mjeseca kroz ovaj naš prostor prođe i 50-tak ljudi.

Skupština udruge 2008.godine je usvojila radni Plan pod nazivom „Razvoj pčelarstva garešničkog kraja 2008.-2013.“ I ovim operativnim planom udareni su temelji razvoja pčelarstva u našem kraju. Već do kraja 2011.broj pčelara povećao se na 70 registriranih u evidenciji,a procjenjujemo da je još 20-tak izvan evidencije (hobisti sa manje od 10 košnica). Naš operativni 5-godišnji program uz pčelarstvo predviđa i aktivnosti na ostalim poljima poljoprivredne proizvodnje i gospodarstva, pa smo tako tijekom2009,2010 i 2011.okupili i nekoliko proizvođača aromatskog i ljekovitog bilja,te sadnica medonosnog bilja,ali i ljubitelje prirode i čistog čovjekovog okoliša.

Najveći Projekt i rezultat udruge je i pokretanje,organizacija i realizacija manifestacije Garešnički sajam, koji danas ima svoj status među sajmovima u RH i spada u specijalizirane sajmove. Naš Garešnički sajam, originalan je sajam isključivo Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, kao temelja hrvatske poljoprivrede. Posebnim doprinosom volonterskog rada i mnogim uštedama, ovaj sajam jedan je od specifičnih manifestacija u zemlji,a svojim izlagačima uz gratis izložbeno-prodajna mjesta nudi i niz drugih pogodnosti.

Podsjetimo se,

  • 1. Garešnički sajam 2008 – Međunarodni sajam OPG-a,privrednika i obrtnika (64 izlagača iz 3 zemlje) HR,Mađarska,SLO.
  • 2. Garešnički sajam 2009 – Međunarodni sajam OPG-a i Kontinentalnog turizma ( 103 izlagača iz 6 zemalja) HR,SLO,Austrija,Mađarska,BIH,Italija.
  • 3. Garešnički sajam 2010 – Međunarodni sajam OPG-a i pčelarstva (59 izlagača iz 3 zemlje) HR,SLO i BiH.
  • 4. Garešnički sajam 2011 – Sajam OPG-a „Domaće je najbolje“ ( 51 izlagač iz cijele HR).
  • 5. Garešnički sajam 2012 – Sajam OPG-a, (74 izlagača iz 7 županija RH)
  • 6. Garešnički sajam 2013. – Sajam OPG-a, (65 izlagača iz 7 županija RH)

 

Uz projekt Garešničkog sajma udruga Cvijet organizira i provodi Edukacije – Škola sa upisom u radnu knjižicu za zvanje pčelar.

Prva garešnička pčelarska škola održana je 2010.godine,a uspješno je završilo 33 polaznika,sa područja 3.županije.

Drugu garešničku pčelarsku školu pohađa 21 polaznik sa područja 4.županije,a provodi ju Učilište „Apis“ V.Gorica.

Uz navedene aktivnosti PU Cvijet sudjeluje u mnogim događanjima i svojim radom daje doprinos društvenom i gospodarskom životu naše sredine. U znak zahvalnosti i podrške od Grada Garešnice 2011 godine dobili smo Povelju grada, a dobitnici smo i mnogih Zahvalnica i Priznanja od raznih organizacija i institucija.
Sve aktivnosti,planove,rezultate i zanimljivosti, pratite na našoj stranici www.pu-cvijet.hr

Komentiranje zabranjeno.


Hit Counter provided by Sign Holders