MEĐUNARODNI PČELARSKI SAJAM U GUDOVCU, DVA DANA SAJMOVANJA…

 |  | Nema komentara

DSCN0922Proteklog vikenda održan je 13.Međunarodni pčelarski sajam i vinarska izložba na sajamskom prostoru u Gudovcu. Ove godine sajam je okupio oko 150 izlagača, od čega 40 vinara.  Pčelari dolaze iz nekoliko zemalja, pa su uz domaće sudionike bili i oni iz Mađarske, BiH, Srbije, Finske, Slovenije, Češke i Poljske. Organizatori, Bjelovarski sajam d.o.o. i Hrvatski pčelarski savez zadovoljni su posjetom i održanom manifestacijom. Na sajmu su predstavljene i nove tehnologije, ali i inovacije u pčelarskoj proizvodnji.

Svečano otvorenje okupilo je mnoge uzvanike iz javnog i političkog života, a jedan od glavnih bio je državni tajnik ministarsva poljoprivrede, Tugomir Majdak, koji je i otvorio sajam.   Od strane ministarstva naglasak je stavljen na nacionalne mjere pomoći pčelarima i uspostavljanju proizvođačkih organizacija. Državni tajnik Ministarsva poljoprivrede, Tugomir Majdak istaknuo je i suradnju sa HPS-om u cilju razvoja Programa zaštite domaćeg meda i drugih pčelinjih proizvoda.DSCN0931

Predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Vladimir Bilek upozorio je na velike gubitke pčelinjih zajednica u RH i te gubitke za sada, prema prikupljenim podacima procjenio na 100 mil.kuna. Pozvao je nadležne na pomoć pčelarskom sektoru i najavio novi Pravilnik o potporama u pčelarstvu.

Prilikom svečanosti otvaranja sajma, pčelare su pozdravili i župan BBŽ Damir Bajs, gradonačelnik Bjelovara Antun Korušec, zastupnica u EU Parlamentu Marijana Petir te Davorin Posavec u ime organizatora.

DSCN0929U sklopu sajma održano je 8.stručnih predavanja na teme pčelarstva, koja su održali domaći i inozemni predavači. Najposjećenije predavanje bilo je ono Janoša Balinta, jednog od najvećih pčelara u Srbiji, ali i šire.

I ove godine garešnički pčelari sudjelovali su u ovoj manifestaciji, pa su tako članovi PU Cvijet-a održali nekoliko radnih sastanaka sa kolegama iz Srbije, Mađarske, pčelarima Sisačko moslavačke i Virovitičko podravske županije, te predstavnicma  Hrvatskog pčelarskog saveza. DSCN0934

PU Cvijet, /nv/

Kategorije: Ostalo, Vijesti

Ostavi komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


1 + five =

 • Službena web stranica udruga - Cvijet i UNCA

 • Logo; PU Cvijet i UNCA

 • Kalendar

  Svibanj 2019
  P U S Č P S N
  « Ožu    
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031  
 • Arhiva stranice

 • Kategorije…


Hit Counter provided by Sign Holders